Winnaar Biochem Enter op handelsmissie

Biochem Products uit Enter, winnaar van het Oranje Handelsmissiefonds 2020, gaat op handelsmissie naar Brazilië. Tenminste, als Covid-19 het toelaat. Het bedrijf hoopt een markt te kunnen creëren voor haar producten, die er allemaal op zijn gericht het gebruik van antibiotica in de veehouderij overbodig te maken. Export manager Niels Kuipers vertelt erover.

Oranje Handelsmissiefonds
Tien Nederlandse bedrijven werden eind januari uitgeroepen tot winnaar van het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF). De prijsvraag is een initiatief van onder meer het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Evofendex, ING en MKB Nederland. Ruim driehonderd bedrijven deden mee. De tien winnende bedrijven krijgen een jaar lang ondersteuning bij het realiseren van hun exportambities.

Biochem Products
Eén van die bedrijven is Biochem Products in Enter. Biochem produceert natuurlijke voedingssupplementen voor de veehouderij. “Onze producten bevatten vitamines, mineralen en sporenelementen en plantenextracten die behandelingen met antibiotica effectief kunnen vervangen”, vertelt Niels Kuipers, sales export manager van Biochem products.

Voorwaarden
Om mee te kunnen doen aan de prijsvraag zijn er meerdere voorwaarden waaraan het bedrijf moet voldoen. “Je hebt plannen om internationaal te ondernemen. Of je bedrijf is al in het buitenland actief, maar kan een duwtje in de rug gebruiken om de kans op succes te vergroten. Daarnaast moet het bedrijf in staat zijn om, wanneer je doorbreekt in het buitenland, op te schalen in mensen en middelen. Bovendien moet er een duidelijke hulpvraag aan het Oranje Handelsmissiefonds zijn en moet het bedrijf zich op enige manier onderscheiden, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, creativiteit en/of innovatie ten opzichte van andere bedrijven.”

Prijs opent deuren
Het winnen van het fonds opent letterlijk deuren in het buitenland. Ondernemers gaan op missie, komen in contact met personen die zij normaal niet spreken en dat draagt allemaal bij aan het bereiken van een hoger doel: sneller starten in het beoogde exportland. Via het netwerk van het OHMF komt Biochem aan relaties met Brazilië. Het bedrijf hoopt daar een markt te kunnen creëren voor haar producten, die er allemaal op zijn gericht het gebruik van antibiotica in de veehouderij overbodig te maken.

Op 22 februari start een online event met alle winnaars. “Het ligt in de planning om mee op handelsmissie te gaan, alleen staat Covid ons nog lelijk in de weg. Hopelijk zijn er tegen de zomer/najaar hier alsnog de mogelijkheden voor.”

Bekijk de video